top of page
bgImage

Nieuws & Tips

Aftrekposten

24 maart 2022

De meeste aftrekposten staan niet vooraf ingevuld in de aangifte inkomstenbelasting, welke kosten mag u als aftrekpost meenemen?


* Hypotheekrente

* Ziektekosten

* Giften

* Studiekosten

* Partneralimentatie

* Reiskosten

* Lijfrente


Dat ziektekosten aftrekbaar zijn is bij de meeste mensen wel bekend.

Van veel zorgkosten verwacht je misschien niet dat ze aftrekbaar zijn

Hieronder ga ik een aantal zorgkosten opsommen die wel degelijk aftrekbaar zijn.


* Extra gezinshulp bij ziekte: schoonmaak en boodschappenhulp.

* Extra kosten voor kleding en beddengoed bij ziekte.

* Vervoerskosten van en naar ziekenhuizen en artsen. (Denk bijvoorbeeld ook aan parkeerkosten)

* Kosten van een dieet.

* Batterijen voor een gehoorapparaat.

* De meerprijs van een gehoorapparaat (soms).

* Homeopathische geneesmiddelen op doktersvoorschrift.

* Tandartskosten.

* Acupunctuur en andere alternatieve genezers (op voorschrift van een arts).

* Inentingen voor een reis.


Zo zijn er nog veel meer aftrekposten waar u misschien geen weet van heeft. Mocht u benieuwd zijn of uw aangifte inkomstenbelasting mogelijk nog verder geoptimaliseerd kan worden neem dan vrijblijvend contact op.

Middeling

10 maart 2022

Bij middeling telt u de inkomens uit werk en woning van 3 aaneengesloten jaren op. De uitkomst deelt u daarna door 3. Over de uitkomst daarvan wordt opnieuw belasting berekend. Dit wordt vaak gebruikt op het moment dat het resultaat van uw onderneming heeft gefluctueerd. (Bijvoorbeeld als gevolg van de coronacrisis)


Aan een middelingsverzoek zit wel een drempelbedrag van € 545,- aan belasting.


Bent u benieuwd of het voor u misschien interessant is om een middelingsverzoek in te dienen neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Hoeveel mag er in 2022 belastingvrij geschonken worden?

3 maart 2022

Schenking aan kinderen, bedraagt € 5.677 per kind. De algemene vrijstelling bedraagt in 2022 € 2.274. Schenkingen gaan per kalenderjaar.


Voor schenkingen aan kleinkinderen geldt geen specifieke vrijstelling. Wel kunt u dan gebruikmaken van de algemene vrijstelling die voor 2022 is bepaald op € 2.274. Er geldt voor kleinkinderen wel een speciaal tarief als u meer schenkt dan de algemene vrijstelling, zie hierna:


Wilt u meer schenken dan bovenstaande genoemde bedragen, dan moet er belasting worden betaald. Dat ziet er als volgt uit:


Kinderen:

€ 5.677 - € 130.424 is het tarief 10%

€ 130.425 -              is het tarief 20%


Kleinkinderen:

€ 2.274 - € 130.424 is het tarief 18%

€ 130. 425 -              is het tarief 36%


Overig:

€ 2.274 - € 130.424  is het tarief 30%

€ 130.425 -                is het tarief 40%


Eenmalige extra schenking voor kinderen.


Voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar geldt eenmalig een verhoogde vrijstelling van € 27.231. Bij aantoonbaar gebruik van de schenking voor een dure studie geldt eenmalig een verhoogde vrijstelling van € 56.724.


Ook geldt er eenmalige verhoogde vrijstelling voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar van € 106.671 indien bestemd voor de eigen woning.

Het boekhouden van 2022.

22 februari 2022

Er zijn verschillende manieren om de administratie van uw onderneming te verwerken. U kunt de administratie volledig laten verwerken door een administratiekantoor/accountant. Wat ook een keuze is om alles of een gedeelte zelf te verwerken.


De afgelopen jaren hebben de programma's veel vorderingen doorgemaakt wat er voor zorgt dat het verwerken van uw administratie niet alleen makkelijker is geworden maar dat het ook sneller gaat.


Innovaties die hedendaags boekhouden makkelijker hebben gemaakt:


* Herkenning van inkoopfacturen

* Bankkoppeling (Met herken functies)

* Betalingsvoorstellen

* Digitale facturatie


Herkenning van inkoopfacturen werkt als volgt, u stuurt de ontvangen inkoopfacturen door aan het programma (door een mail sturen aan het voor u gecreëerde mailadres). Het programma zal dan beoordelen waar de facturen van deze betreffende leverancier in het verleden op geboekt zijn en zal deze factuur daar dan nu weer op boeken. 


Bankkoppeling (met herkenfunctie) zorgt er voor dat de bankmutaties automatisch worden opgehaald.Het programma zal automatisch de door u ingeboekte facturen automatisch afboeken. Ook zullen betalingen van de Belastingdienst onder de juiste grootboekrekeningen weg geboekt worden enz. (denk bijvoorbeeld aan btw of loonbelasting betalingen).


Betalingsvoorstellen kunnen op ieder gewenst moment worden opgesteld, het programma laat de facturen zien die de datum hebben gepasseerd hebben die is ingesteld (bijvoorbeeld 14 of 30 dagen na factuurdatum). Deze kunnen vervolgens automatisch worden betaald.


Digitale facturatie u stelt uw verkoopfacturen op nadat deze zijn opgesteld kunt u deze automatisch laten mailen aan uw klant, met een eigen standaard toelichting (het is eventueel achteraf ook nog mogelijk op extra bijlage of andere toelichting toe te voegen aan deze mailtjes).


Alle facturen zullen ook digitaal bewaard blijven in de administratie, deze zijn met één klik zichtbaar. Er zijn veel programma's beschikbaar bent u nieuwsgierig geworden welk programma het beste bij u past neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Thuiswerkvergoeding 

17 februari 2022

Door de coronacrisis werken veel mensen thuis. Veel werknemers en werkgevers willen afspraken maken om ook na de crisis (deels) thuis te blijven werken. Daarom is het vanaf 1 januari 2022 mogelijk om een onbelaste vergoeding van thuiswerkkosten van €2 per dag te geven.


Gemiddelde extra kosten per thuisgewerkte dag, voor bijvoorbeeld koffie en verwarming. Werkgevers en werknemers kunnen afspraken maken over welke dagen de werknemer thuiswerkt en welke dagen op kantoor of op locatie. Op basis daarvan kan de werkgever een vaste vergoeding geven. Die vergoeding hoeft niet te worden aangepast als incidenteel op een thuiswerkdag toch op kantoor wordt gewerkt, of andersom.


Is de bijtelling van elektrische auto's in 2022 nog steeds fiscaal interessant? 

9 februari 2022

Vanaf 1 januari 2022 is de bijtellingsregeling voor de elektrische auto weer veranderd. De nieuwe regeling is als volgt: Over de eerste 

€ 35.000,-  betaalt u 16% bijtelling. Over iedere euro boven de € 35.000,- betaalt u het "normale tarief" van 22%. 


Dat werkt in de praktijk als volgt:

U koopt bijvoorbeeld een volledig elektrische auto van € 50.000,- 

16% over € 35.000,-:                                                     €  5.600,-

22% over € 15.000,-:                                                     €  3.300,-

Totaal:                                                                             € 8.900,-


Niet volledig elektrische auto van € 50.000,- (auto met meer dan 1 gram CO2 uitstoot)

22% over € 50.000,-:                                              € 11.000,-

Bijtelling elektrische auto:                                    €  8.900,-

Verschil in bijtelling op jaarbasis:                       €   2.100,-


Mocht de aanschafprijs van de auto hoger zijn, zal het verschil op jaarbasis afnemen. Bent u benieuwd of het voor u interessant is om een elektrische auto aan te schaffen, neemt u dan vrijblijvend contact met ons op.


Cryptocurrency

2 februari 2022

Sinds 2021 is de populariteit van cryptocurrency (ook wel cryptovaluta genoemd) sterk toegenomen. Toch bestaat er voor veel mensen nog onduidelijkheid over deze digitale ruilmiddelen. Wist u bijvoorbeeld dat cryptovaluta tot uw box 3 vermogen behoort? De waarde hiervan moet op de volgende manier bepaald worden:  


Voor de aangifte(n) inkomstenbelasting is het van belang wat de waarde van uw bezittingen zijn per peildatum 1 januari van het jaar waarover u aangifte doet (doet u aangifte over 2021 is de waarde van uw bezittingen van 1 januari 2021 de maatstaf).   


In dat geval kunt u de waarde van uw crypto het beste bepalen door een screenshot (schermfoto) te maken van uw wallet op 1 januari 2021. 

Wijzigingen tariefstructuur vennootschapsbelasting

26 januari 2022

De tariefstructuur van de vennootschapsbelasting wijzigt in 2022 doordat de eerste tariefschijf wordt verlengd tot een belastbaar bedrag van € 395.000 (2021: € 245.000). Het tarief in deze eerste schijf bedraagt 15%. Het algemene VPB-tarief is per 1 januari 2022 verhoogd van 25% naar 25,8%.

Administratiekantoor van Velsen

Adres

Kamperdijklaan 7

6866 BP Heelsum

Contactgegevens

Tijden

Ma-vr: 8:00 - 18:00 uur
Za: gesloten
Zo: gesloten

Sociale media

bottom of page